100 sqm Loft Renovated in Barcelona

A project of renovation a 100sqm loft in barcelona, was done by YLAB arquitectos. This loft has a big terrace, in an old building, inside the hearth of a traditional neighborhood in Barcelona. This loft has a really deep and thin floor plan in support of two facades in the ends, one towards the street and another one to the terrace within the inner courtyard.

The proposal is definitely an integral architectural intervention from the space with 2 main goals: to maximise the lighting and ventilation in the facades eliminating unneeded partitions, and to acquire a new distribution which has all the utilizes required by it’s young owner: the bedroom suite, the guest bathroom as well as bedroom, a operating studio, a kitchen along with a dining room with regard to parties and conferences.

In order to maximise the lighting it’s important to achieve the structural intervention which completely eliminates the interior partitions and the structural wall situated directly behind the rear façade, which is key towards the optimal use associated with light.

Moreover, because of the difficult geometry from the housing, all the various functions can just be accommodated via a flexible and unconventional distribution which allows joining and separating spaces as well as change their perform, depending on the actual occasion. The new distribution includes a large diaphanous as well as spacious common region, which runs constantly from façade in order to façade, and a personal semi-closed box formed through the bedroom suite as well as guest bathroom.

The most popular area is formed through the entrance hall, living area, library, studio and family room in the back facade, and your kitchen in the entrance facade. All these places are aligned together a longitudinal wall made from hand made strong brick.

The bedroom is situated between a higher cupboard, with the actual double function associated with entrance hall clothing and bedroom wardrobe, and a big wooden core containing both bathrooms, which becomes a bit of furniture with shelves within the studio area. This furniture conceals two large slipping wooden doors that permit the independency of 2 different spaces: the bed room, which is separated in the common area, and part of the living space containing a sofa-bed, which allows a punctual use like a guest room.

The wooden core is really a deep framework framework and raising the actual bathrooms. The cross dividers are resolved along with sliding translucent glass doors make it possible for lighting, ventilation as well as visual connection in between spaces. In the interior all inner areas, including ceiling as well as floor, are protected with light color Bisazza mosaic as well as mirror. The sanitaries as well as fixtures are hanging or free standing to bring about the feeling associated with transparency. The result is really a game of high gloss and reflections which multiply the gentle and convert the toilet into a vibrant and sophisticated room, in contrast towards the warm and sober remaining house.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *